Naše bake su uvek dodavale ovaj tajni sastojak za vrhunski ukus prebranca: Gosti na slavi će tražiti tanjir više
Foto: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes

OBAVEZNO PROBAJTE

Naše bake su uvek dodavale ovaj tajni sastojak za vrhunski ukus prebranca: Gosti na slavi će tražiti tanjir više

Njegov bogat, sočan ukus i miris koji se širi tokom pripreme sigurno će očarati sve ukućane

Objavljeno:

Posni prebranac je pravo remek-delo koje se često nalazi na slavskoj trpezi, a nije samo tu jer je tradicionalno jelo, već i izuzetno ukusan obrok. Pripremljen na klasičan način, biće jednako lep i kada je topao i kada se ohladi, pa se savršeno uklapa u svaku priliku. Njegov bogat, sočan ukus i miris koji se širi tokom pripreme sigurno će očarati sve ukućane.

Za još bolji ukus, obavezno dodajte lovorov list dok kuvate pasulj – on će mu dati dodatnu aromu koja čini razliku.

Međutim, postoji jedan trik koji naše bake koriste kada žele da daju još bolji ukus prebrancu, a to je da pred kraj kuvanja dodaju parče ispečene dimljene ribe koja da dodatni šmek jelu. Ukoliko volite ukus dimljene ribe, ovo će vam se sigurno svideti.

Evo i jednog recepta za prebranac...

Sastojci:

250 g pasulja tetovca

350 g luka isečenog na rebarca

150 g praziluka, isečenog na kolutiće

1 čen sitno isečenog belog luka

pola glavice sitno isečenog crvenog luka

1 kašičica ljute tucane paprike

pola kašičice slatke začinske paprike

so i sveže mleveni crni biber po ukusu

150 ml maslinovog ulja

3 lista lorbera

Recept za prebranac
Recept za prebranacfoto: Luis Echeverri / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

Pasulj operite pa nalijte vodu i ostavite da nabubri preko noći. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odlijte vodu i sipajte novu pa kuvajte pasulj 10 minuta i opet odlijte vodu. Kad provri, dodajte luk i dinstajte dok pasulj ne omekša. Pržite luk i praziluk u tiganju dok se ne karamelizuju, a zatim dodajte beli luk dok ne počne da miriše. Skinite sa ringle i začinite. U jednu posudu sipajte malo ulja, trećinu kuvanog pasulja, posolite, pobiberite i poprskajte uljem nakon što ga ubacite u posudu. Pola količine luka rasporedite po pasulju pa ponovite ceo postupak sa ostatkom pasulja, luka i začina. Prelijte sve kutlačom vode u kojoj je pasulj kuvan, začinite po ukusu i stavite u rernu. Zapecite 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, piše Trpeza.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/najzena/TM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.